Απο σημειωσεις μου απο συνεντευξη ALBERTO VILLOLDO. Ο θεραπευτικός τροχός

2014-04-20 18:16

Απο σημειωσεις μου απο συνεντευξη ALBERTO VILLOLDO. Ο θεραπευτικός τροχός
Ο Θεραπευτικός Τροχός

Ο Θεραπευτικός Τροχός είναι ένα μονοπάτι που μας διδάσκει τις θεραπείες που προέρχονται από τους σαμάνους του Περού και αποτελείται από τέσσερα βήματα. Η διδασκαλία του θεραπευτικού Τροχού προέρχεται τόσο από την παράδοση των Κέρο που είναι μία φυλή από τα υψίπεδα των Άνδεων, όσο και από τις παραδόσεις των σαμάνων της ακτής και της ζούγκλας. Τα τέσσερα βήματα της μαθητείας αυτής έχουν να κάνουν με τα τέσσερα επίπεδα της συνείδησης και τα ονομάζουμε κατευθύνσεις.

Σε κάθε μία από αυτές τις κατευθύνσεις συνδεόμαστε με μία οργανωτική αρχή του σύμπαντος και το αντίστοιχο επίπεδο συνείδησης. Η διδασκαλία της κάθε κατεύθυνσης δεν είναι ανεξάρτητη αλλά στηρίζεται πάνω στην προηγούμενη.

Στο πρώτο μέρος της κάθε κατεύθυνσης χτίζουμε τη mesa που είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο με ιερές πέτρες. Η mesa συνδέεται με την προσωπική δύναμη θεραπείας του σαμάνου την οποία εκείνος αναπτύσσει καθώς θεραπεύει τα δικά του τραύματα και τα μετατρέπει σε δώρα. Στο δεύτερο μέρος της κάθε κατεύθυνσης ο μαθητευόμενος μαθαίνει πρακτικές θεραπείας που σχετίζονται με το θέμα της κατεύθυνσης και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους. Έτσι αυτό το μονοπάτι καθώς το περπατάει κανείς μας κρατάει σε ασφάλεια.

Ο θεραπευτικός Τροχός είναι πρώτα από όλα ένα εκπληκτικό ταξίδι προσωπικής θεραπείας όπου τα θεραπευμένα μας μέρη γίνονται τα κομμάτια της προσωπικής μας δύναμης. Αυτή είναι μία σαμανική εξάσκηση που μας μαθαίνει πώς να βαδίζουμε το δρόμο του σαμάνου και μας δίνει τις δεξιότητες και τα εργαλεία για να ζούμε σαν σαμάνοι σε διάφορες όψεις της ζωής μας. Οι σαμάνοι δεν είναι πάντα θεραπευτές, μπορούν να γίνουν αν θέλουν, αλλά κάθε σαμάνος ακολουθεί το δικό του διαφορετικό δρόμο. Η εξάσκηση αυτή δεν αφορά μόνο όσους θέλουν να γίνουν θεραπευτές. Είναι μία μαθητεία μέσα από την οποία ακολουθεί κανείς αυτό το δρόμο και αναπτύσσει τις δεξιότητες και τα εργαλεία του σαμάνου καθώς θεραπεύει τον εαυτό σου και τους άλλους.

Όταν λέμε ότι ακολουθούμε το δρόμο του σαμάνου πρέπει να ξέρουμε ότι οι σαμάνοι έχουν κληθεί σε αυτό το δρόμο. Παραδοσιακά υπήρχαν 3 τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος τρόπος ήταν να γεννηθεί κανείς σε οικογένεια σαμάνου. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να τον κτυπήσει κεραυνός και να επιζήσει. Ο τρίτος τρόπος ήταν να αρρωστήσει πάρα πολύ, να κληθεί το πνεύμα μέσα του, να αφυπνιστεί και θεραπευτεί. Αυτά συμβαίναν τον παλιό καιρό στο Περού. Το μονοπάτι του σαμάνου είναι δύσκολο, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Σήμερα για να περπατήσουμε το μονοπάτι αυτό δεν χρειάζεται να μας χτυπήσει κεραυνός, απλά νοιώθουμε το κάλεσμα με διαφορετικούς τρόπους. Είναι περισσότερο ένα κάλεσμα που η καρδιά μας ακούει και θέλουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτό αλλά και να έχουμε την εμπειρία αυτών των πραγμάτων. Η ομορφιά σε αυτό είναι ότι ο δυτικός κόσμος σήμερα έχει πρόσβαση σε όλη αυτή τη μαθητεία.

Θα εξηγήσω συνοπτικά τις 4 κατευθύνσεις. Σε κάθε κατεύθυνση οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ενεργειακές μυήσεις.

 Αρχικά ξεκινάμε με το Νότο που είναι η βάση και ονομάζεται ο δρόμος του φιδιού. Οι ενέργειες του σύμπαντος σε αυτή τη παράδοση παίρνουν τη μορφή ζώου. Γιατί ο τρόπος που ερχόμαστε σε επαφή με αυτές, μέσα από αυτή τη παράδοση, γίνεται με ορισμένα αρχέτυπα που αντιπροσωπεύουν τη ποιότητα αυτής της ενέργειας. Το Φίδι είναι η αρχή του δεσίματος και του λυσίματος. Έτσι ξεκινάει το θεραπευτικό ταξίδι της ολοκλήρωσης.

Στο Νότο καθαρίζουμε από πράγματα που μας βαραίνουν. Όπως το φίδι βγάζει το δέρμα του για να μεγαλώσει κι άλλο έτσι αποβάλλουμε από πάνω μας τις ιστορίες που ζούμε και ξαναζούμε και δεν μας οδηγούν πουθενά. Μετά από αυτή την διαδικασία μαθαίνουμε να περπατάμε με ομορφιά. Στον Νότο λαμβάνουμε τέσσερις μυήσεις. Αυτές είναι:

  • οι ζώνες δύναμης που πλέκονται γύρω από το σώμα μας μέσα στο ενεργειακό μας πεδίο
  • η μύηση του οραματιστή που μας βοηθάει να αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα τον αόρατο κόσμο μέσα μας,
  • το τελετουργικό της Αρμονίας, όπου λαμβάνουμε τις αρχετυπικές ενέργειες στα τσάκρα μας. Η μύηση αυτή μας βοηθάει να είμαστε σε Άινι, δηλαδή σε ορθή σχέση με τα πάντα γύρω μας, μέσα μας και έξω μας.
  • το τελετουργικό του θεραπευτή με το οποίο ενεργοποιούμε τη mesa μας. Με το τελετουργικό αυτό δημιουργούνται δεσμοί ανάμεσα στη mesa και σε μας που θα μας κρατήσουν σε αυτό το μονοπάτι.

Μαθαίνουμε την διαδικασία της φώτισης που είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο, μαθαίνουμε επίσης πώς να ανοίγουμε ιερό χώρο και να δουλεύουμε μέσα σε αυτό, πώς να κάνουμε ζωγραφιά στη άμμο σαν πνευματοπαγίδα και τεχνικές αναπνοής. Έτσι στο Νότο μαθαίνουμε πολλά που είναι χρήσιμα τόσο για την προσωπική μας θεραπεία όσο και για την θεραπεία άλλων ανθρώπων.

Η επόμενη κατεύθυνση είναι η Δύση όπου αρχίζουμε να δουλεύουμε με τον αόρατο κόσμο Αυτός είναι ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή, ο δρόμος του Τζάγκουαρ. Εδώ θεραπεύουμε τις ιστορίες του παρελθόντος μας και των προγόνων, ιστορίες που ακόμα ζουν μέσα μας και επίσης ελευθερωνόμαστε και από τα δεσμά του κάρμα, από τις προσωπικές μας ιστορίες σαν ψυχές. Εδώ αρχίζουμε και δουλεύουμε με τις αρχές της ζωής και του θανάτου και μαθαίνουμε πώς να μπούμε στη δική μας προσωπική δύναμη και πως να την κρατάμε. Επίσης μαθαίνουμε πώς να βγάζουμε τις βαριές ενέργειες από το ενεργειακό μας πεδίο με έναν άμεσο τρόπο. Τέλος λαμβάνουμε το τελετουργικό του πάμπα μεσάγιοκ, του φύλακα της ημέρας.

Στην κατεύθυνση του Βορρά αρχίζουμε να δουλεύουμε στο επίπεδο του μυθικού, που είναι ο χώρος όπου ο ήρωας ακολουθεί το ταξίδι της ψυχής του. Αυτός είναι ο δρόμος του Κολιμπρί. Εδώ ξαναβρίσκουμε την ποιότητα του ήρωα μέσα μας. Έτσι αφού στον Νότο και στην Δύση αποβάλλουμε το παρελθόν μας, και τις βαριές ενέργειες στο Βορρά μαθαίνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, ποιοι ήταν οι ρόλοι που παίξαμε, τα προσωπεία και οι μάσκες που φορέσαμε. Σε αυτή τη κατεύθυνση μαθαίνουμε πώς να βγαίνουμε από το χρόνο και να πληροφορούμε το σύστημά μας από εκείνο τον τόπο που είναι του ανώτερου εαυτού. Είναι ο χώρος της ανάπτυξης και του μυθικού. Οι τέσσερις κατευθύνσεις σχετίζονται με τα επίπεδα συνείδησης και ανατομικά σχετίζονται με τα τέσσερα είδη του εγκεφάλου μας. Το μέρος του φιδιού και του τζάγκουαρ, είναι το μέρος που ζούμε στην καθημερινότητά μας, ο ερπετοειδής και ο λιμπικός εγκέφαλος. Στο Βορρά πάμε στο νεοφλοιό και στην Ανατολή όλες οι διαδικασίες ενεργοποιούν τον πρόσθιο λοβό. Σκοπός μας είναι οι τέσσερις εγκέφαλοι να έρθουν σε ορθή σχέση μεταξύ τους και να ολοκληρωθεί η λειτουργία τους. Στο Βορρά δημιουργούμε καινούργιες ιστορίες από το επίπεδο του μυθικού, το μέρος από όπου άντλησαν τη δημιουργικότητα τους ο Μικαέλ ‘Αντζελο, ο Μπετόβεν κ.α. Είναι το μέρος των εικόνων, της μουσικής και των ανώτερων μαθηματικών που ενεργοποιείται. Μία από τις θεραπευτικές διαδικασίες που μαθαίνουμε στον Βορρά είναι η «Ανάκτηση Ψυχής». Επίσης λαμβάνουμε τη μύηση του Άλτο Μεσαγιόκ, του φύλακα της σοφίας.

Στην κατεύθυνση Ανατολής αρχίζουμε να δουλεύουμε στο επίπεδο του οραματιστή. Η Ανατολή συμβολίζει το δρόμο του Κόνδορα, του Αετού που είναι οι αρχετυπικές ενέργειες της υπερβατικότητας. Εδώ αποβάλλουμε όλους τους  ρόλους του εγώ που μας κρατούν ‘μικρούς’ και ανακαλύπτουμε την πραγματική μας υπόσταση. Μαθαίνουμε να αποβάλλουμε τα πάντα, όλα όσα νομίζουμε ότι είμαστε, όλα εκείνα με τα οποία έχουμε ταυτίσει τον εαυτό μας, ώστε να αφήσουμε χώρο να έρθει κάτι νέο που δεν έχουμε καν φανταστεί. Στην Ανατολή μαθαίνουμε πώς να ονειρευόμαστε τον κόσμο στην πραγματοποίησή του. Μαθαίνουμε ένα νέο τρόπο δημιουργίας, πως δηλαδή να ονειρευόμαστε την πραγματικότητά μας, τη ζωή μας, τη κοινότητά μας και πώς να τη φέρνουμε σιγά-σιγά σε υλοποίηση. Μαθαίνουμε επίσης πώς να είμαστε συνδεδεμένοι με το νόμο του άινι της ορθής σχέσης και αμοιβαιότητας με τα πάντα και τους πάντες, μέσα και έξω. Μία βασική διδαχή της ανατολής είναι ότι δεν υπάρχει μέσα –έξω, είμαστε όλοι ενωμένοι σε μία ενεργειακή ενότητα. Δουλεύουμε επίσης με τα τελετουργικά του θανάτου και μαθαίνουμε ειδικές ενεργειακές τεχνικές σε ένα ανώτερο επίπεδο. Εδώ λαμβάνουμε το τελετουργικό του Κούρακ κούγιακ, του φύλακα της γης.

Σε όλες τις κατευθύνσεις δουλεύουμε με τη Πατσαμάμα, τη Γη, με τον Ίντι Τάιτα, τον Ήλιο,  με το Φεγγάρι, με τα αστέρια και τα νερά της θάλασσας και φυσικά με το μεγάλο Πνεύμα, τη πηγή των πάντων που όλα αυτά είναι κομμάτια του. Ο φύλακας της Γης τα φέρνει όλα αυτά μαζί. Ο θεραπευτικός τροχός είναι ένα πλαίσιο που μας στηρίζει στην διαδρομή της ζωής μας. Είναι ένας χάρτης για να βρούμε τον δρόμο μας, αλλά δεν είναι ο δρόμος. Ο χάρτης περιέχει απλά οδηγίες, τον δρόμο πρέπει να τον βρούμε και να τον περπατήσουμε μόνοι μας. Γενικά η κεντρική ιδέα του σαμανισμού δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λέξεις γιατί αποτελεί μία άμεση βιωματική γνώση. Όταν στην πραγματικότητα ακολουθούμε το μονοπάτι αυτό, τότε αυτό μας διδάσκει πραγματικά.


Απο σημειωσεις μου απο συνεντευξη ALBERTO VILLOLDO.

https://thefourwinds.com/