Αυτοεξέταση

Κάποια από τα αρχέτυπα στη λίστα θα ξεπηδήσουν σε σας σαν να έλεγαν “Με ξέρεις! Έχω υπάρξει κομμάτι του εαυτού σου από όσο μπορείς να θυμηθείς.” Μπορεί να ευθυγραμμίζονται με το επάγγελμά σας – για παράδειγμα, ο Πολιτικός, ο Τεχνίτης, Αθλητής, Δάσκαλος, Μαθητής ή Δικαστής. Ή θα μπορούσαν να είναι σημαντικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τη φύση σας πέρα από τη δουλειά σας, όπως ο Καλόγερος ή η Καλόγρια, ο Ποιητής, ο Εραστής, ο Επαναστάτης. Αλλά έπειτα θα πρέπει να σκάψετε λίγο βαθύτερα. Κάποια αρχέτυπα τα οποία νιώθετε να σας τραβάνε, όπως ο Μυστικιστής, ο Οραματιστής, ο Θεραπευτής, μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα ευσεβούς πόθου. Σε πολλούς από τους μαθητές μου αρέσει να βλέπουν τον εαυτό τους σαν Μυστικιστή, για παράδειγμα. Αλλά τους ζητάω να κοιτάξουν σοβαρά μέσα τους και να αποφασίσουν αν η σκληρή δουλειά και η δέσμευση που πάνε μαζί με αυτή την ταυτότητα ήταν μέρος της ζωής τους για πολλά χρόνια. Σε κάποιος ανθρώπους αρέσει να είναι Μυστικιστές κατά τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις, ή για το σαββατοκύριακο, ή για μισή ώρα κάθε μέρα και αυτό είναι τέλειο. Αλλά για να το συμπεριλάβετε ως μέρος της ζεστής οικογένειάς σας αρχετυπικών προτύπων, χρειάζεται να ανιχνεύσετε την επιρροή του πάνω σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. 

Αναπόφευκτα, θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε κάποια αρχέτυπα, που όπως η Πόρνη και ο Σαμποτέρ που όλοι μας μοιραζόμαστε, μπορεί αρχικά να φαίνονται μη ευχάριστα ή αρνητικά. Ίσως ο Ανόητος, το Ρομπότ, ο Μάρτυρας, ο Υπηρέτης, ο Σαδιστής, ή η Μαριονέτα είναι μέρος της ψυχοσύνθεσής σας˙ μόνο η ερμηνεία σας είναι αρνητική. Τελικά σας βοηθού να αποφεύγετε την σκιερή πλευρά στο όνομά τους. Για κάποιους ανθρώπους ο Δικαστής μπορεί να φαίνεται σαν αρνητικό αρχέτυπο, υποδηλώνοντας μια κριτική φύση και ίσως μια αυστηρή ή δικτατορική τάση. Αλλά αυτό το αρχέτυπο μπορεί να είναι ουσιώδες στο να κάνει κανείς ένα ευρύ φάσμα ενημερωμένων αποφάσεων σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η δουλειά και η τέχνη. Μια μέρα μπορεί να σώσει ακόμα και τη ζωή σας.

Έτσι, αφότου συνθέσετε ένα σύνολο από τουλάχιστον 8 αρχέτυπα από τα οποία νιώθετε να έλκεστε, ξεκινήστε κάνοντας μερικές απλές ερωτήσεις. Αν θέλετε μπορείτε να φανταστείτε κάθε αρχέτυπο να κάθετε σε μια καρέκλα απέναντί σας και να κάνετε τις ερωτήσεις απευθείας στο αρχέτυπο. (Σε αυτή την περίπτωση, θα αναδιατυπώνατε τις ερωτήσεις στο δεύτερο άτομο – για παράδειγμα, “Για πόσο καιρό ήσουν μέρος της ζωής μου; ”) Μπορείτε ακόμα και να γράψετε ένα γράμμα στο αρχέτυπο αν το βρίσκετε καλύτερο, κάνοντας τις ίδιες ερωτήσεις γραπτά. Επιτρέψτε στο αρχέτυπο να ανταποκριθεί, με τις απαντήσεις να έρχονται από τα βαθύτερα επίπεδα της δικής σας διαίσθησης. Ή απλώς ρωτήστε τον εαυτό σας και περιμένετε την απάντηση να σας έρθει. Ορίστε μερικές απλές ερωτήσεις:

 • Τι γεγονότα ή προσωπικά χαρακτηριστικά με οδήγησαν να διαλέξω αυτό το αρχέτυπο;
 • Για πόσο καιρό αυτό το αρχετυπικό πρότυπο ήταν μέρος της ζωής μου;
 • Τι ρόλο έχει παίξει αυτό το αρχέτυπο για μένα;
 • Ποιοί αξιόλογοι άνθρωποι έχουν αλληλεπιδράσει με την πλευρά της φύσης μου που υποστηρίζεται από αυτό το αρχέτυπο; (Για παράδειγμα αν είναι το αρχέτυπο του Δασκάλου, σκεφτείτε τους ανθρώπους που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευσή σας ή που σας ενέπνευσαν να γίνετε δάσκαλος).
 • Τι σχέση μπορεί να έχει με τις προσωπικές μου εκκρεμότητες – με εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχω συγχωρήσει, ή με τα γεγονότα του παρελθόντος που δεν μπορώ να αφήσω πίσω; Και μπορεί αυτό το αρχέτυπο τώρα να με βοηθήσει να θεραπεύσω αυτές τις καταστάσεις;
 • Τι μύθους, παραμύθια ή πνευματικές ιστορίες που έχουν νόημα για μένα έχω συσχετίσει με αυτό το αρχέτυπο;
 • Έχει αυτό το αρχέτυπο εμφανιστεί στα όνειρά μου;
 • Το να σκέφτομαι αυτό το αρχέτυπο με κάνει να νιώθω ενδυναμωμένος ή αποδυναμωμένος;

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε πνευματική συνήχηση στα αρχέτυπά σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

 • Τι αντίκτυπο είχε αυτό το αρχέτυπο στην πνευματικότητά μου;
 • Τι έχω μάθει για τη δική μου πλευρά της σκιάς μέσα από αυτό το αρχέτυπο;
 • Με έχει αναγκάσει να μπλοκάρω ή να αποφύγω κάποια αλλαγή που χρειάζεται να συμβεί, ή έχει προωθήσει αυτή την αλλαγή;
 • Τι καθοδήγηση μπορεί να έχει αυτό το αρχέτυπο να μου παρέχει στο παρόν;

 

Αφού ρωτήσετε κάθε ενδεχόμενο αρχέτυπο, ξεκαθαρίστε αυτά που δεν είναι αυθεντικά μέρος της ομάδας υποστήριξής σας και έπειτα γυρίστε στη λίστα για να επιλέξετε αντικατάστατα. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι να έχετε οκτώ αρχέτυπα που νιώθετε σίγουροι ότι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή σας. Σε συνδυασμό με τα τέσσερα αρχέτυπα επιβίωσης, τώρα έχετε τα δωδέκα σας.

 

συνέχεια εδώ Ο αρχετυπικός τροχός

 

συνέχεια  Σύντομη Σύνοψη των Αρχετύπων

 

Θέλετε βοήθεια με τα ιερά συμβόλαια και τα αρχέτυπα

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες