Αρχέτυπα

Τα αρχέτυπα υπήρχαν  τουλάχιστον από την εποχή του Πλάτωνα, ο οποίος αναφέρθηκε στα προϋπάρχοντα ιδανικά πρότυπα ως Μορφές.  Ο Πλάτωνας πίστευε ότι αυτές οι αιώνιες Μορφές αντανακλώνταν στα υλικά αντικείμενα. Η Μορφή της Ομορφιάς, για παράδειγμα, είναι αφηρημένη και εφαρμόζεται σε όλα τα όμορφα πράγματα. Τόσο διαφορετικές όσο μπορεί να είναι οι ατομικές εκδηλώσεις της Ομορφιάς – ένα πανέμορφο άτομο, άλογο, ή λουλούδι – η μορφή η ίδια δεν αλλάζει ποτέ. Άλλοι φιλόσοφοι αναφέρθηκαν σε αυτή την ιδέα φευγαλέα, αλλά ήταν ο οραματιστής Ελβετός ψυχολόγος του 20ου αιώνα, Καρλ Γιούνγκ που έβαλε τα αρχέτυπα στον χάρτη της σύγχρονης συνείδησης.

Στην ουσία, τα περισσότερα αρχέτυπα είναι ψυχολογικά πρότυπα που έχουν αντληθεί από ιστορικούς ρόλους στη ζωή, όπως η Μητέρα, το Παιδί, ο Απατεώνας, η Πόρνη και ο Υπηρέτης˙ μπορούν επίσης να είναι οικουμενικά γεγονότα ή καταστάσεις, όπως Μύηση ή Θάνατος και Αναγέννηση. Μαζί με το ατομικό μας προσωπικό ασυνείδητο, το οποίο είναι μοναδικό για καθέναν από εμάς, ο Γιούνγκ πίστευε ότι “υπάρχει ένα δεύτερο ψυχικό σύστημα συλλογικής, παγκόσμιας και απρόσωπης φύσης που είναι πανομοιότυπο σε όλα τα άτομα”. Αυτό το “συλλογικό ασυνείδητο”, όπως το αποκαλούσε, κληρονομείται παρά αναπτύσσεται και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αρχέτυπα και μυθολογικές μορφές.

Παρότι τα αρχέτυπα είναι και αρχαία και οικουμενικά, εξατομικεύονται όταν είναι μέρος της δικής σας ψυχής. Αυτό στο οποίο αναφέρομαι ως το Ιερό σας Συμβόλαιο – οι συμφωνίες που κάνετε πριν γεννηθείτε για να μάθετε συγκεκριμένα μαθήματα και να δουλέψετε με συγκεκριμένους ανθρώπους – είναι ενσωματωμένο σε ένα σύστημα υποστήριξης 12 αρχετύπων. Επειδή αυτό το σύνολο των 12 προτύπων συμπεριφοράς είναι μοναδικά δικό σας, θα πρέπει να τα βλέπετε ως στενούς συντρόφους. Παρέχουν τα θεμέλια για την προσωπικότητά σας, τις κατευθύνσεις,  τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις, τα κίνητρα και τις πράξεις σας.

Αλλά τα αρχέτυπα δεν είναι παθητικές οντότητες που αιωρούνται στην ψυχή σαν παλιά οικογενειακά πορτρέτα που κρέμονται σε ένα σκονισμένο προγονικό κάστρο. Έχουν ενεργό ρόλο σαν φύλακες και εσωτερικοί σύμμαχοι, αφυπνίζοντας σας όταν βρίσκεστε σε κίνδυνο να υποπέσετε σε επιβλαβή συμπεριφορά. Ο Σαμποτέρ για παράδειγμα, ενεργοποιείται όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση στην οποία, τείνετε να σαμποτάρετε τα καλύτερά σας ενδιαφέροντα – ή να επιτρέψετε σε άλλους να σας σαμποτάρουν. Όταν μάθετε να αναγνωρίζετε ένα πρότυπο σαν κι αυτό αντί να το αγνοείτε ή να αρνείστε την παρουσία του, γίνεται φίλος και βοηθός σας.

Όλα τα αρχέτυπα έχουν σκοτεινές εκδηλώσει όπως και θετικές πλευρές. Ο Επαναστάτης, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη που σας οδηγεί να απορρίψετε την παράνομη εξουσία και να ξεκινήσετε για ένα πλήρες νέο μονοπάτι δράσης. Αλλά αν αφήσετε την συνείδησή σας να ολισθήσει, η σκοτεινή του πλευρά μπορεί να σας παρασύρει να επαναστατήσετε ενάντια σε εποικοδομητικούς, θετικούς ηγέτες, ή να ερωτευτείτε με την εικόνα και τις παγίδες της επαναστατικότητας. Παρομοίως, η Βασίλισσα μπορεί να σας οδηγήσει να επιβάλλετε τη δύναμή σας, να ηγηθείτε καταστάσεων, να μεταβιβάσετε εξουσία και να φερθείτε με βασιλική ευεργεσία. Αλλά η σκοτεινή πλευρά της Βασίλισσας μπορεί να φωνάζει σε άλλους, έχοντας αδύνατες απαιτήσεις και κόβοντας κεφάλια!

 

Συνέχεια εδώ Τα Τέσσερα Αρχέτυπα της Επιβίωσης

 

Δες Πινακοθήκη Αρχετύπων

 

Θέλετε βοήθεια με τα ιερά συμβόλαια και τα αρχέτυπα

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες