ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΤΡΟΧΟΣ 

 

Ο Θεραπευτικός Τροχός είναι ένα μονοπάτι που μας διδάσκει τις θεραπείες που προέρχονται από τους σαμάνους του Περού και αποτελείται από τέσσερα βήματα. Η διδασκαλία του θεραπευτικού Τροχού προέρχεται τόσο από την παράδοση των Κέρο που είναι μία φυλή από τα υψίπεδα των Άνδεων, όσο και από τις παραδόσεις των σαμάνων της ακτής και της ζούγκλας.

Συμβολίζει το ατομικό ταξίδι που πρέπει να κάνει ο καθένας μας για να βρει τον αυθεντικό του εαυτό και για να βρει ποιός πραγματικά είναι πέραν του ονόματος του, του παρελθόντος του, των σκέψεων του και των συναισθημάτων του. Είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στις απαντήσεις των μεγάλων ερωτημάτων της ζωής.

Είναι μια ιερή ψυχολογία, ένα μυθικό ταξίδι ψυχής που μας επιτρέπει να μπούμε σε μια πιο ανοιχτή συνειδητότητα.

Ο Θεραπευτικός Τροχός είναι μια αναζήτηση, το ταξίδι του ήρωα, μια περιπέτεια του νου, του σώματος και του πνεύματος. Βαδίζοντας αυτό το μονοπάτι η ψυχή μας θα υποστεί μια μεγάλη αλχημεία.

Θα μας φέρει από το εγώ στην ψυχή, από τον πόνο και τα βάσανα στην δύναμη, στην γνώση, στην συμπόνια και στην αγάπη. Θα μας φέρει από τον διαχωρισμό στην ολότητα, από την ανάγκη και την έλλειψη στην αφθονία, από τον νου στο συναίσθημα, από την συνηθισμένη πραγματικότητα σε μια μη συνηθισμένη, από τον υλικό κόσμο στον ενεργειακό κόσμο, από τον τεχνητό κόσμο στην φύση, από την ανθρώπινη μας ύπαρξη στην θεϊκή, από την απλή πίστη στην κατανόηση μέσω εμπειρίας, από τον Homo Sapiens στον Homo Luminus, ένα ον αγνού φωτός.

Τα τέσσερα βήματα της μαθητείας αυτής έχουν να κάνουν με τα τέσσερα επίπεδα της συνείδησης και τα ονομάζουμε κατευθύνσεις.

Σε κάθε μία από αυτές τις κατευθύνσεις συνδεόμαστε με μία οργανωτική αρχή του σύμπαντος και το αντίστοιχο επίπεδο συνείδησης. Η διδασκαλία της κάθε κατεύθυνσης δεν είναι ανεξάρτητη αλλά στηρίζεται πάνω στην προηγούμενη.

Στο πρώτο μέρος της κάθε κατεύθυνσης χτίζουμε τη mesa που είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο με ιερές πέτρες. Η mesa συνδέεται με την προσωπική δύναμη θεραπείας του σαμάνου την οποία εκείνος αναπτύσσει καθώς θεραπεύει τα δικά του τραύματα και τα μετατρέπει σε δώρα. Στο δεύτερο μέρος της κάθε κατεύθυνσης ο μαθητευόμενος μαθαίνει πρακτικές θεραπείας που σχετίζονται με το θέμα της κατεύθυνσης και μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους. Έτσι αυτό το μονοπάτι καθώς το περπατάει κανείς μας κρατάει σε ασφάλεια.

Ο θεραπευτικός Τροχός είναι πρώτα από όλα ένα εκπληκτικό ταξίδι προσωπικής θεραπείας όπου τα θεραπευμένα μας μέρη γίνονται τα κομμάτια της προσωπικής μας δύναμης. Αυτή είναι μία σαμανική εξάσκηση που μας μαθαίνει πώς να βαδίζουμε το δρόμο του σαμάνου και μας δίνει τις δεξιότητες και τα εργαλεία για να ζούμε σαν σαμάνοι σε διάφορες όψεις της ζωής μας. Οι σαμάνοι δεν είναι πάντα θεραπευτές, μπορούν να γίνουν αν θέλουν, αλλά κάθε σαμάνος ακολουθεί το δικό του διαφορετικό δρόμο. Η εξάσκηση αυτή δεν αφορά μόνο όσους θέλουν να γίνουν θεραπευτές. Είναι μία μαθητεία μέσα από την οποία ακολουθεί κανείς αυτό το δρόμο και αναπτύσσει τις δεξιότητες και τα εργαλεία του σαμάνου καθώς θεραπεύει τον εαυτό σου και τους άλλους.

Όταν λέμε ότι ακολουθούμε το δρόμο του σαμάνου πρέπει να ξέρουμε ότι οι σαμάνοι έχουν κληθεί σε αυτό το δρόμο. Παραδοσιακά υπήρχαν 3 τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος τρόπος ήταν να γεννηθεί κανείς σε οικογένεια σαμάνου. Ο δεύτερος τρόπος ήταν να τον κτυπήσει κεραυνός και να επιζήσει. Ο τρίτος τρόπος ήταν να αρρωστήσει πάρα πολύ, να κληθεί το πνεύμα μέσα του, να αφυπνιστεί και θεραπευτεί. Αυτά συμβαίναν τον παλιό καιρό στο Περού. Το μονοπάτι του σαμάνου είναι δύσκολο, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει. Σήμερα για να περπατήσουμε το μονοπάτι αυτό δεν χρειάζεται να μας χτυπήσει κεραυνός, απλά νοιώθουμε το κάλεσμα με διαφορετικούς τρόπους. Είναι περισσότερο ένα κάλεσμα που η καρδιά μας ακούει και θέλουμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτό αλλά και να έχουμε την εμπειρία αυτών των πραγμάτων. Η ομορφιά σε αυτό είναι ότι ο δυτικός κόσμος σήμερα έχει πρόσβαση σε όλη αυτή τη μαθητεία.

Η Εκπαίδευση

Το πρόγραμμα διδάσκει σε βάθος τις θεραπευτικές τεχνικές των Σαμάνων του Περού σε θεωρητικό και βιωματικό επίπεδο. Ο κάθε μαθητής εκπαιδεύεται στο πώς να χρησιμοποιεί τη Σαμανική γνώση και τεχνική στη θεραπεία άλλων, καθώς και πώς μπορεί να ενσωματώσει αυτά τα εργαλεία στην προσωπική του θεραπευτική προσέγγιση.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει διαλέξεις, πρακτικές εφαρμογές, βιωματικές ασκήσεις, και τα αρχαία τελετουργικά μετάβασης. Μέσα από δουλειά σε μικρές ομάδες και  εποπτεία σε προσωπικό επίπεδο, οι μαθητές αποκτούν άριστες τεχνικές ικανότητες.

 Αυτή η εκπαίδευση θα δώσει βαθιά γνώση στις παραδοσιακές Σαμανικές πρακτικές, και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό εφόδιο, σε όσους έχουν κάνει τις 9 μυήσεις του Munay-Ki και θέλουν να το διδάξουν επαγγελματικά στο μέλλον.

Η δομή του προγράμματος είναι βασισμένη σε 4 επίπεδα. Κάθε επίπεδο  περιλαμβάνει σαμάνικες μυήσεις, τελετουργικά, τελετές, ταξίδια σε άλλες καταστάσεις συνείδησης, πολύ βαθιές ενεργειακές θεραπευτικές διαδικασίες, διαλογισμούς, ενεργειακές ασκήσεις, μυστικιστικές εμπειρίες και ένα βαθύ μοίρασμα αγάπης.

Τα τέσσερα επίπεδα έχουν τα ονόματα των τεσσάρων κατευθύνσεων ξεκινώντας με τον Νότο και συνεχίζοντας με την Δύση, τον Βορρά και την Ανατολή. Κάθε κατεύθυνση έχει διαφορετικό θέμα και είναι χτισμένη πάνω στην γνώση και τις δεξιότητες της προηγούμενης. Για αυτό τον λόγο πρέπει να ακολουθούνται με την σωστή σειρά.

Αρχικά ξεκινάμε με το Νότο που είναι η βάση και ονομάζεται ο δρόμος του φιδιού. Οι ενέργειες του σύμπαντος σε αυτή τη παράδοση παίρνουν τη μορφή ζώου. Γιατί ο τρόπος που ερχόμαστε σε επαφή με αυτές, μέσα από αυτή τη παράδοση, γίνεται με ορισμένα αρχέτυπα που αντιπροσωπεύουν τη ποιότητα αυτής της ενέργειας. Το Φίδι είναι η αρχή του δεσίματος και του λυσίματος. Έτσι ξεκινάει το θεραπευτικό ταξίδι της ολοκλήρωσης.

Στο Νότο καθαρίζουμε από πράγματα που μας βαραίνουν. Όπως το φίδι βγάζει το δέρμα του για να μεγαλώσει κι άλλο έτσι αποβάλλουμε από πάνω μας τις ιστορίες που ζούμε και ξαναζούμε και δεν μας οδηγούν πουθενά. Μετά από αυτή την διαδικασία μαθαίνουμε να περπατάμε με ομορφιά. Στον Νότο λαμβάνουμε τέσσερις μυήσεις. Αυτές είναι:

  • οι ζώνες δύναμης που πλέκονται γύρω από το σώμα μας μέσα στο ενεργειακό μας πεδίο
  • η μύηση του οραματιστή που μας βοηθάει να αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα τον αόρατο κόσμο μέσα μας,
  • το τελετουργικό της Αρμονίας, όπου λαμβάνουμε τις αρχετυπικές ενέργειες στα τσάκρα μας. Η μύηση αυτή μας βοηθάει να είμαστε σε Άινι, δηλαδή σε ορθή σχέση με τα πάντα γύρω μας, μέσα μας και έξω μας.
  • το τελετουργικό του θεραπευτή με το οποίο ενεργοποιούμε τη mesa μας. Με το τελετουργικό αυτό δημιουργούνται δεσμοί ανάμεσα στη mesa και σε μας που θα μας κρατήσουν σε αυτό το μονοπάτι.

Μαθαίνουμε την διαδικασία της φώτισης που είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο, μαθαίνουμε επίσης πώς να ανοίγουμε ιερό χώρο και να δουλεύουμε μέσα σε αυτό, πώς να κάνουμε ζωγραφιά στη άμμο σαν πνευματοπαγίδα και τεχνικές αναπνοής. Έτσι στο Νότο μαθαίνουμε πολλά που είναι χρήσιμα τόσο για την προσωπική μας θεραπεία όσο και για την θεραπεία άλλων ανθρώπων.

Η επόμενη κατεύθυνση είναι η Δύση όπου αρχίζουμε να δουλεύουμε με τον αόρατο κόσμο Αυτός είναι ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή, ο δρόμος του Τζάγκουαρ. Εδώ θεραπεύουμε τις ιστορίες του παρελθόντος μας και των προγόνων, ιστορίες που ακόμα ζουν μέσα μας και επίσης ελευθερωνόμαστε και από τα δεσμά του κάρμα, από τις προσωπικές μας ιστορίες σαν ψυχές. Εδώ αρχίζουμε και δουλεύουμε με τις αρχές της ζωής και του θανάτου και μαθαίνουμε πώς να μπούμε στη δική μας προσωπική δύναμη και πως να την κρατάμε. Θα εξορκίσουμε από το σύστημα μας τον φόβο και τον θάνατο που μας καταδιώκουν. Θα ξαναθυμηθούμε ότι δεν έχουμε εχθρούς σε αυτόν τον κόσμο και για αυτό δεν χρειάζεται να είμαστε σε συνεχή επιφυλακή και ανταγωνισμό.

Μαθαίνουμε να ζούμε ειρηνικά όταν πλέον δεν έχουμε τον φόβο για το άγνωστο, την ψευδαίσθηση του θανάτου.

Όταν δεν μας διεκδικεί ο θάνατος, μας διεκδικεί η ζωή.

 Επίσης μαθαίνουμε πώς να βγάζουμε τις βαριές ενέργειες από το ενεργειακό μας πεδίο με έναν άμεσο τρόπο. Τέλος λαμβάνουμε το τελετουργικό του πάμπα μεσάγιοκ, του φύλακα της ημέρας.

Στην κατεύθυνση του Βορρά αρχίζουμε να δουλεύουμε στο επίπεδο του μυθικού, που είναι ο χώρος όπου ο ήρωας ακολουθεί το ταξίδι της ψυχής του. Αυτός είναι ο δρόμος του Κολιμπρί. Εδώ ξαναβρίσκουμε την ποιότητα του ήρωα μέσα μας. Έτσι αφού στον Νότο και στην Δύση αποβάλλουμε το παρελθόν μας, και τις βαριές ενέργειες στο Βορρά μαθαίνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, ποιοι ήταν οι ρόλοι που παίξαμε, τα προσωπεία και οι μάσκες που φορέσαμε. Σε αυτή τη κατεύθυνση μαθαίνουμε πώς να βγαίνουμε από το χρόνο και να πληροφορούμε το σύστημά μας από εκείνο τον τόπο που είναι του ανώτερου εαυτού. Είναι ο χώρος της ανάπτυξης και του μυθικού.

 Στον Βορρά γινόμαστε ο οραματιστής όπου μπορούμε να δούμε πέρα από το εγώ και τον νου μας. Σταματάμε να ταυτιζόμαστε με τις σκέψεις μας και βγαίνουμε από τις ψευδαισθήσεις. Στον Βορρά αναδυόμαστε στο μυθικό επίπεδο της συνειδητότητας από όπου έχουμε πρόσβαση στο μεγάλο κενό. Μαθαίνουμε να βλέπουμε και να πλοηγούμαστε στα σαμάνικα επίπεδα της μη συνηθισμένης πραγματικότητας. Μαθαίνουμε να ταξιδεύουμε μέσα στον χρόνο και να κάνουμε αλλαγές σε αυτό που θεωρούμε παρελθόν, έτσι ώστε να επηρεάσουμε το παρόν. Αποδεσμευόμαστε από τις επιθυμίες του εγώ και εμπνεόμαστε από το όραμα της ψυχής. Ανακτούμε τα κομμάτια της ψυχής μας που είχαμε χάσει μέσω τραυματικών εμπειριών και πλέον αναπτυσσόμαστε μέσα από την αυθεντικότητα μας και επανασυνδεόμαστε με την ατζέντα της ψυχής μας.

Στο Βορρά δημιουργούμε καινούργιες ιστορίες από το επίπεδο του μυθικού, το μέρος από όπου άντλησαν τη δημιουργικότητα τους ο Μικαέλ ‘Αντζελο, ο Μπετόβεν κ.α. Είναι το μέρος των εικόνων, της μουσικής και των ανώτερων μαθηματικών που ενεργοποιείται. Μία από τις θεραπευτικές διαδικασίες που μαθαίνουμε στον Βορρά είναι η «Ανάκτηση Ψυχής». Επίσης λαμβάνουμε τη μύηση του Άλτο Μεσαγιόκ, του φύλακα της σοφίας.

Στην κατεύθυνση Ανατολής αρχίζουμε να δουλεύουμε στο επίπεδο του οραματιστή. Η Ανατολή συμβολίζει το δρόμο του Κόνδορα, του Αετού που είναι οι αρχετυπικές ενέργειες της υπερβατικότητας. Εδώ αποβάλλουμε όλους τους  ρόλους του εγώ που μας κρατούν ‘μικρούς’ και ανακαλύπτουμε την πραγματική μας υπόσταση. Μαθαίνουμε να αποβάλλουμε τα πάντα, όλα όσα νομίζουμε ότι είμαστε, όλα εκείνα με τα οποία έχουμε ταυτίσει τον εαυτό μας, ώστε να αφήσουμε χώρο να έρθει κάτι νέο που δεν έχουμε καν φανταστεί.

Η Ανατολή σχετίζεται με την υπέρβαση. Υπερβαίνουμε το εγώ μας, την αίσθηση ότι είμαστε ένα άτομο, ακόμη και την αίσθηση ότι είμαστε μια ξεχωριστή ψυχή. Στην Ανατολή επαναταυτιζόμαστε με τα πάντα, το μεγάλο πεδίο της ενότητας από όπου προερχόμαστε. Ταυτοποιούμαστε πάλι με την δημιουργική δύναμη.

 Στην Ανατολή μαθαίνουμε πώς να ονειρευόμαστε τον κόσμο στην πραγματοποίησή του. Μαθαίνουμε ένα νέο τρόπο δημιουργίας, πως δηλαδή να ονειρευόμαστε την πραγματικότητά μας, τη ζωή μας, τη κοινότητά μας και πώς να τη φέρνουμε σιγά-σιγά σε υλοποίηση. Μαθαίνουμε επίσης πώς να είμαστε συνδεδεμένοι με το νόμο του άινι της ορθής σχέσης και αμοιβαιότητας με τα πάντα και τους πάντες, μέσα και έξω. Μία βασική διδαχή της ανατολής είναι ότι δεν υπάρχει μέσα –έξω, είμαστε όλοι ενωμένοι σε μία ενεργειακή ενότητα.

 Δουλεύουμε επίσης με τα τελετουργικά του θανάτου και μαθαίνουμε ειδικές ενεργειακές τεχνικές σε ένα ανώτερο επίπεδο. Μαθαίνουμε να πραγματοποιούμε την πνευματική πτήση της ψυχής και να πλοηγούμαστε στον αόρατο κόσμο του πνεύματος. Έτσι θα μπορούμε να βοηθάμε ανθρώπους να πεθαίνουν συνειδητά και συμφιλιωμένοι με την ζωή που έζησαν ή δεν έζησαν πάνω στην γη.

Επίσης αποβάλουμε τα τελευταία εμπόδια που μας εμποδίζουν στο πεπρωμένο μας, αφηνόμαστε στην ατζέντα της ψυχής μας και την εκφράζουμε πλήρως στον υλικό κόσμο. Έτσι βοηθάμε να πραγματοποιηθεί η υπέρβαση πάνω στην γη. Η προσωπική μας ζωή μπαίνει πλέον στην υπηρεσία της συλλογικής ζωής καθώς έχουμε βιώσει την ολότητα και γνωρίζουμε πλέον ότι ο διαχωρισμός είναι μια ψευδαίθηση. Αρχίζουμε να ζούμε ως ένας φύλακας της Γης, εκπληρώνοντας τον ρόλο μας στην μεγάλη

 Εδώ λαμβάνουμε το τελετουργικό του Κούρακ κούγιακ, του φύλακα της γης.

Οι τέσσερις κατευθύνσεις σχετίζονται επίσης και  με τα επίπεδα συνείδησης και ανατομικά σχετίζονται με τα τέσσερα είδη του εγκεφάλου μας. Το μέρος του φιδιού και του τζάγκουαρ, είναι το μέρος που ζούμε στην καθημερινότητά μας, ο ερπετοειδής και ο λιμπικός εγκέφαλος. Στο Βορρά πάμε στο νεοφλοιό και στην Ανατολή όλες οι διαδικασίες ενεργοποιούν τον πρόσθιο λοβό. Σκοπός μας είναι οι τέσσερις εγκέφαλοι να έρθουν σε ορθή σχέση μεταξύ τους και να ολοκληρωθεί η λειτουργία τους.

Σε όλες τις κατευθύνσεις δουλεύουμε με τη Πατσαμάμα, τη Γη, με τον Ίντι Τάιτα, τον Ήλιο,  με το Φεγγάρι, με τα αστέρια και τα νερά της θάλασσας και φυσικά με το μεγάλο Πνεύμα, τη πηγή των πάντων που όλα αυτά είναι κομμάτια του. Ο φύλακας της Γης τα φέρνει όλα αυτά μαζί. Ο θεραπευτικός τροχός είναι ένα πλαίσιο που μας στηρίζει στην διαδρομή της ζωής μας. Είναι ένας χάρτης για να βρούμε τον δρόμο μας, αλλά δεν είναι ο δρόμος. Ο χάρτης περιέχει απλά οδηγίες, τον δρόμο πρέπει να τον βρούμε και να τον περπατήσουμε μόνοι μας. Γενικά η κεντρική ιδέα του σαμανισμού δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λέξεις γιατί αποτελεί μία άμεση βιωματική γνώση. Όταν στην πραγματικότητα ακολουθούμε το μονοπάτι αυτό, τότε αυτό μας διδάσκει πραγματικά.

 

Ο Πληγωμένος Θεραπευτής

Στο Σαμανισμό, συναντάμε το αρχέτυπο του "πληγωμένου θεραπευτή", όπου ο Σαμάνος μόνο αφού αντιμετωπίσει και επουλώσει τα δικά του τραύματα, μπορεί να γίνει μετά και ο ίδιος αληθινός θεραπευτής για αυτό και δίνεται ταυτόχρονα με την εκπαίδευση κατάλληλος και απαραίτητος χώρος και για προσωπική θεραπεία. Το διδακτικό προσωπικό δημιουργεί ένα περιβάλλον με εμπιστοσύνη και αγάπη όπου θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τα προσωπικά σας προτερήματα και ικανότητες, εφόδια που θα θέσουν τα θεμέλια για τη θεραπευτική σας πορεία τόσο ως "θεραπευόμενοι" αλλά και ως "εκκολαπτόμενοι" Σαμάνοι θεραπευτές.

Τα εργαλεία που αποκτά ο μαθητής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης φέρνουν ισορροπία στο σώμα, στην ψυχή, και στη Γη, και τον βοηθούν στο να αποκτήσει εξαιρετική υγεία και να συμμετάσχει συνειδητά στη μελλοντική του εξέλιξη.

 

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και στις βασικές Αρχές της Ενεργειακής Σαμανικής Ιατρικής

Η φιλοσοφία της Ενεργειακής Σαμανικής Ιατρικής απευθύνεται και στα 4 επίπεδα σχέσης και επαφής μας με τον κόσμο για αυτό και τα θεραπευτικά της αποτελέσματα φαίνονται ως "μαγικά", ενώ πολύ απλά προέρχονται από μια πολυδιάστατη αντίληψη της ζωής:

Το πρώτο επίπεδο είναι το φυσικό, το επίπεδο του σώματος. Η γλώσσα αυτού του επιπέδου είναι η βιοχημεία. Όταν κάτι δεν πάει καλά με το σώμα μας, οι γιατροί αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα με βιοχημεία ή επεμβαίνουν χειρουργικά. Σε αυτό το επίπεδο η αλλαγή είναι χρονοβόρα. Μπορεί να περάσει πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί μια χρόνια αρρώστια όπως και για να θεραπευθεί.

Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο του μυαλού. Η γλώσσα του μυαλού αποτελείται από λέξεις και σύμβολα. Η αλλαγή του μυαλού είναι πολύ πιο γρήγορη απ' τη θεραπεία του σώματος, και είναι γνωστό ότι και τα δύο αλληλοσυνδέονται. Ξέρουμε ότι πολλές αρρώστιες είναι ψυχοσωματικές, και ότι δουλεύοντας με το μυαλό, μπορούμε να θεραπεύσουμε το σώμα.

Το τρίτο επίπεδο είναι το Μυθικό. Εδώ η γλώσσα είναι η ιστορία. Οι ζωές μας καθοδηγούνται από τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας: τι σημαίνει να είσαι άντρας, τι σημαίνει να είσαι μητέρα, τι σημαίνει να είσαι εραστής, τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, κτλ. Αυτές οι ιστορίες καθοδηγούν τη συμπεριφορά και τις στάσεις που επηρεάζουν το πώς βιώνουμε τη ζωή. Η αλλαγή έστω και μίας από αυτές τις ιστορίες, μπορεί να προκαλέσει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο του μυαλού, και του φυσικού σώματος. Το επίπεδο του μύθου είναι εκεί που πολλές τεχνικές των Σαμάνων και των Θεραπευτών είναι αποτελεσματικές.

Το τέταρτο επίπεδο είναι το επίπεδο της ενέργειας. Η γλώσσα σε αυτό το επίπεδο είναι η ενέργεια. Ο Σαμάνος ή ο Θεραπευτής μπορεί να ανιχνεύσει την ενέργεια ώστε να καταλάβει τι είναι αυτό που τροφοδοτεί την αρρώστια που βιώνεται στα άλλα τρία επίπεδα. Έπειτα μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές, με την κατάλληλη πρόθεση, για να αποβάλει την επιβλαβή ή βαριά ενέργεια. Στο επίπεδο της ενέργειας η θεραπεία συμβαίνει αμέσως. Από τη στιγμή που θα «στραγγιστεί» η επιβλαβής ενέργεια, οι ιστορίες μπορούν να τροποποιηθούν, το μυαλό να αλλαχτεί, το σώμα να θεραπευθεί.

Καταλήγοντας χρειάζεται να γίνει αντιληπτό ότι και τα 4 επίπεδα λειτουργούν ταυτόχρονα. Τα γεγονότα που συμβαίνουν στο φυσικό κόσμο ή στο μυαλό επηρεάζουν τις ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας και αρχίζουν την συσσώρευση της βαριάς ενέργειας η οποία μπορεί να μεγαλώσει. Όταν το αποτύπωμα της ενέργειας έχει γίνει αρκετά δυνατό, θα αρχίσει να έχει επίδραση στο επίπεδο και του μύθου, και του μυαλού και του σώματος.